ARBORELE GENEALOGIC

    Le-am cerut copiilor să realizeze un arbore genealogic al familiei lor. Pentru ei această noțiune era cunoscută de la ora de Limba engleză, dar am constatat că nu le era clar ce au de făcut și cum să aranjeze numele sau imaginile membrilor familiei în „copac”. Pe de altă parte, dacă au trebuit să-și deseneze ei arborele (cum li s-a cerut la Engleză), l-au desenat prea mic și neîncăpător. 
    Așa că, pentru a veni în sprijinul lor, le-am pregătit eu o fișă cu un arbore și una cu formele în care să deseneze sau să lipească fotografia membrului familiei și să-i scrie numele.

Sursa imaginii cu arborele: www.monergism.com

    Pașii de realizare ai arborelui genealogic:

1. Am vizualizat mai întâi câțiva arbori genealogici găsiți pe internet și am explicat gradul de rudenie al fiecărui membru din familie și poziția pe care o ocupă în „arbore”.
2. Pe o foaie A4, copiii au scris, în partea de jos, la mijloc, numele lor.
3. Pe rândul de deasupra numelui lor, au scris numele părinților, mama și tata, unul în stânga, celălalt în dreapta.
4. Deasupra părinților, au urmat bunicii. Bunicii din partea tatălui, deasupra numelui tatălui, iar bunicii din partea mamei, deasupra numelui mamei.
5. Pe linia următoare au fost trecuți străbunicii, dacă erau cunoscuți. Pentru membrii decedați din familie, copiii au venit cu ideea de a desena o cruce deasupra numelui lor. 
Noi ne-am oprit aici, dar călătoria în timp  putea continua mai multe generații.
6. Celelalte rude au fost așezate după cum urmează: frații și surorile mamei și ale tatălui - pe aceeași linie cu mama și tata, copiii acestora, adică verișorii noștri, pe aceeași linie cu noi sau puțin mai sus de numele nostru, între linia noastră și cea a părinților noștri. Frații și surorile bunicilor, dacă le cunoaștem, pe aceeași linie cu bunicii noștri.

Cu această schemă înainte, copiii au putut realiza, acasă, cu ajutorul părinților - pentru că pe unii dintre membrii familiei, aparținând unor generații mai îndepărtate, ei nu îi cunoșteau și nici nu auziseră de ei - arborele genealogic al familiei lor.
În ora următoare au adus cu ei, la cererea mea, fotografii cu membrii familiei, am observat felul în care s-au îmbrăcat generațiile dinaintea noastră, felul în care își aranjau părul bunicele și chiar străbunicele noastre, obiectele de mobilier sau aparatele electronice existente în acele timpuri (într-una din poze apărea un televizor din acela mare și gros, dintre primele tipuri de televizoare apărute). Copiii au venit și cu povestiri interesante despre bunicii care au participat la cel de-al doilea război mondial.
Lecția a fost interesantă și a creat o situație prielnică începerii unui dialog între generații.

Pentru printare:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ȘCOALA DIN PĂDURE - poveste terapeutică

IMAGINI PENTRU DECORAREA CLASEI

ROTUNJIREA NUMERELOR LA ZECI ȘI LA SUTE - fișă pentru portofoliu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Apreciez ca fiind:

Toate etichetele

Cântece3 che chi1 Ciorchinele1 Cizmuliță pentru Moș Nicolae1 Clasa a II-a36 Clasa a III-a10 Clasa a IV-a9 Clasa I37 Clasa pregătitoare10 CLR19 Comunicare în limba română26 Comunicarea orală1 Covor de frunze1 Culori calde1 Culori reci1 De colorat3 Decorarea clasei2 Dezvoltare personală2 Dialog1 Dialogul1 Din tainele învățăturii2 DP1 Evaluare14 Evaluare CLR6 Evaluare finală3 Evaluare MEM9 Explorarea mediului1 Explozie stelară1 Fisa de lectura1 Fișe7 Flori1 Fluturasi din fructe si legume1 Fluturași1 Formele de relief1 Frunză1 Frunze de toamnă din hârtie1 Fulgi din steluțe franjurate cu om de zăpadă1 ghe ghi1 Grupul de sunete oa1 Grupuri de litere2 Grupuri de sunete1 Iarna2 Indicații pentru redactarea temelor la CLR1 Indicații pentru redactarea temelor la MEM1 Jocuri1 Jucării1 La oglindă...1 Lecturi3 Lecturi pentru clasa I1 Litere dragi1 Managementul clasei1 Matematică6 Matematică și explorarea mediului15 Măr1 Medii de viață1 MEM10 Mindfulness Colouring Sheets2 MM3 Muzică și mișcare3 Orașul1 Panouri2 Păpușa1 Perlele elevilor1 Pictură4 Pinguin din pet-uri1 Pinguini1 Planisfera1 Planșe2 Poezii de primăvară1 Poezii despre furnici1 Portofoliu23 Portofoliu CLR2 Povestea frunzelor2 Povești1 Primăvara4 Proiecte2 Rotunjirea la zeci și la sute1 Scăderea cu împrumut1 Semne grafice1 Șabloane1 Șabloane printabile1 Școala din pădure1 Științe1 Tablou de toamnă1 Teme2 Teste14 Teste CLR5 Teste MEM9 Testul de 10 minute1 Tipuri de frunze1 Toamna8 Ziua Mondială a Zâmbetului1
Afișați mai multe